Ikea Grillpan

Een van mijn beste aankopen van de afgelopen jaren is mijn IKEA GRILLA grillpan van 10 euro. Je kunt er perfect aubergines op grillen maar boven alles natuurlijk vlees.

Inmiddels na 3 jaar trouwe dienst verdient de GRILLA, die zelfs meegeweest is op vakantie naar Italië om er lekkere bistecca's te bakken, deze dedicated blogpost.

Veelal in het eigen vet gebakken blijft de smaak bewaard en heb je in no-time heerlijk vlees op tafel.

Uiteraard begint het met een mooi stuk vlees maar verrassend genoeg zit de perfecte bereiding op de grillpan in een paar hele kleine details.

Mise en place


- Haal het vlees minstens een uur van te voren uit de koelkast. Het koude vlees zorgt anders voor een thermische schok waardoor de grillpan even afkoelt en je niet goed het vlees kan dichtschroeien.
- Dep het vlees af met keukenpapier en verwijder hiermee overtollig vocht dat ook het perfecte schroeimoment kan verpesten.
- Laat het vlees naturel en gebruik nu nog geen kruiden of peper en zout.

- Snij de naalden van een takje verse rozemarijn fijn, snij een teen verse knoflook in dunne plakjes en zet je zout en pepermolen klaar.
- Zet ook een glas droge witte wijn klaar.
- Verwarm je borden.

Verhitten van de grillpan


- Vet de pan in met slechts een paar druppels, een theelepeltje, olijfolie en smeer deze al afnemend uit met wat keukenpapier.
- Verhit de pan totdat er wat eerste lichte rook vanaf komt. Dit is het perfecte moment om het vlees in de pan te doen.
- Gedurende het bakken hou je het vuur, gas of inductie, net iets onder de allerhoogste stand.

2x dichtschroeien


- Schroei het vlees, zonder het verder aan te raken of te spieken, in ongeveer 2,5 minuut aan een kant dicht. Draai daarna met een tang, niet met een vork want dan komen de sappen vrij, het vlees om en bak ook de andere kant dicht in 2,5 minuut. Wat je nu ziet zijn die mooie karakteristieke bruine grillstrepen en het vlees dat licht gekleurd is en dichtgeschroeid.

2x seasoning


- Draai nu het vlees weer om. Giet vervolgens een scheut witte wijn op het vlees, niet in de pan want dan koelt je pan weer af, en bestrooi met de helft van je knoflook, zout en rozemarijn. Bak nu nog zo'n 2 minuten.

- Draai een laatste keer het vlees om, elke kant heb je dan dus 2x gedaan, en giet ook over die kant nog wat wijn, de knoflook en het zout. Weer ongeveer 2 minuten en je vlees zal perfect gaar en heerlijk mals zijn.

Finishing touch


- Een draai uit de pepermolen nog en dan haal je de pan van het vuur en leg het vlees op de warme borden.

De pan blussen en serveren


- Met het laatste beetje wijn blus je de pan en al walsend door de pan neem je zo alle sappen en smaken mee en giet je dit kleine beetje maar ook zo smaakvolle en natuurlijke jus'tje over het vlees.




Homepage