Oosterse marinade:
2 eetlepels zonnebloemolie1 theelepel five spices
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel ketjap manis
1 bosuitje fijn gesneden
Mediterraanse marinade:
2 eetlepels zonnebloemolie1 eetlepel verse of gedroogde kruidenmix, Italiaans of Provencaals
2 tenen knoflook geplet
gemalen zwarte peper
De marinade goed inmasseren en minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast laten staan. Ondertussen fruit je heel zachtjes in een keramische koekenpan 2 in grove ringen gesneden uien en eventueel een rode of gele paprika. Dit mag 20 minuten duren de ui moet doorzichtig worden en geen kleur krijgen.
Dat gedaan hebbende haal je de gesmoorde uien uit de pan en bak je in diezelfde pan met een klein scheutje olie op een wat hoger vuur de speklappen aan beide kanten dicht. Wanneer de speklappen aan beide kanten dicht zijn, blank en niet bruin, haal je ze uit de koekenpan.
Speklappen sudderen
In een anti-aanbak hapjespan doe je nu ook een scheutje olie, en leg je netjes de speklappen in de pan om ze vervolgens op een laag vuur een uur te laten sudderen. Doe hierbij de uienprut voor wat vocht en doe de deksel op de hapjespan. Af en toe draaien en controleren. De lappen moeten sudderen, niet bakken. Er kan eventueel een kopje water of bouillon bij mocht het niet nat genoeg zijn.Eigenlijk is bij goeie speklappen het vlees na een half uur al klaar. Je ziet dat het vet mooi glanzend is en je er met een vork goed doorheen kan prikken. Wat je wilt is dat ook het vlees heel zacht, bijna draadjesvlees wordt, dus vandaar een uur sudderen. De laatste 5 minuten giet je het vocht en vet af en laat je in een klein beetje vet dat in de pan over is de speklapjes wat extra kleur door ze nog een paar minuten op een hoger vuur af te bakken. Let op, dit gaat heel snel, je wilt niet dat ze te donker worden en ook niet krokant.
Het resultaat is een speklap waar het water je van in de mond loopt. Het vlees is heerlijk mals als dat van een goeie ossenhaas en het vet is boterzacht en smelt in je mond.
Serveren met rode kool met appeltjes.
Een salade die qua smaak rode kool met appeltjes fake't mag ook:2 stronkjes witlof
halve krop sla
halve appel
handje vol cranberries
halve advocado
sap van halve grapefruit
peper, zout, olie, azijn