200 gram roomboter
100 gram suiker
1/2 theelepel vanille
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
mespuntje kaneel
Koekjes zonder eieren
Het recept is makkelijk te onthouden: 3 delen bloem, 2 delen boter, 1 deel suiker. Zonder melk of eieren dus je kunt ze bijna altijd maken.
Snij de boter in stukjes en meng alles met de hand tot je een uniforme bol koekjesdeeg hebt.
Elk volkoren meel is goed, ook meergranen waar nog hele vlokken in zitten.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.
Weer uit de koelkast uitpletten en uitrollen tot 7mm dik deeg.
Gewenste vormpjes maken, langwerpig voor traditioneel shortbread, ik maakte rondjes.
Belangrijk is nu de uitgestoken vormpjes weer te bedekken met huishoudfolie en
nog een keer een half uur in de koelkast te plaatsen.
Vanuit de koelkast de bakplaat direct in een op 160 graden voorverwarmde over plaatsen en zo'n 25 minuten bakken tot je ruikt dat de koekjes klaar zijn. Ze worden niet bruin zoals met veel koekjes met een hoog boter gehalte, dus ga op je neus af en niet op het aanblik.
Wanneer klaar direct laten afkoelen. Met dit winterweer van deze dagen is dat zo gepiept door ze even buiten te zetten.
Varieer ook eens met haver(mout)vlokken, rozijnen of cranberries of doe stukjes pure +80% chocolade door het deeg.