Je hebt natuurlijk al Vockingworst in huis en je weet wat Vockingworst is als je op deze blogpost terecht bent gekomen. Jumbo of C1000, daar moet je zijn voor het 200 grams formaat.
Verder heb je aan ingrediënten nodig:
300 gram bio rundergehakt
1 ui
1 teen knoflook
oude Manchego of Parmigiano om te raspen
snufje Provencaalse of Toscaanse kruidenmix
snufje peper
beetje zout
beetje nootmuskaat
zonnebloemolie
Zo maak je de Vockingburger:
1. Snij de ui in grove ringen en laat deze minstens 10 minuten zachtjes smoren in wat olie. De ui mag wat kleur krijgen maar niet bruin worden.
2. Zodra de uien klaar zijn en zoet ruiken van het vuur afhalen, laten afkoelen en tot een papje fijnsnijden.
3. Maak vervolgens het gehakt los in een grote kom.
4. Voeg toe aan het rundergehakt: een halve fijngesneden Vockingworst van 200 gram, een heel fijn gesneden teentje knoflook, alle kruiden en rasp er wat kaas over.
5. Doe de afgekoelde uien er ook bij en meng alles tot een geheel. Dit mag sowieso niet ontbreken in elke sappige hamburger.
6. Maak nu 2 hamburgers, ja van ruim 150 gram per stuk dus, wikkel ze in vershoudfolie en leg ze een paar uur in de koelkast.
7. Verhit een grillpan op het vuur. Deze kun je lichtjes invetten met wat olie.
8. Bak de rest van de Vockingworst in grove plakken in ongeveer een minuutje aan beide kanten bruin. Deze zijn lekker voor tijdens het bakken van de hamburger, een kok moet eten, of leuk voor de garnering.
9. Bak nu de Vockingburger™ in zo'n 10 minuten, regelmatig draaiend, goed bruin. De dikke burger is gaar van binnen wanneer je erin prikt en er glazig vocht (vet) uit de burger komt in plaats van rozig vocht.
10. Je zou de burger en de pan in de laatste paar minuten nog kunnen afblussen met wat De Leckere bier. Dan heb je pas een écht Utrechtse Vocking Leckere Burger.
Wat dag je wát?
11. Serveren zónder brood en zónder sauzen. Wat groenten of een beetje salade erbij is prima. Een Chianti met de aardse tannines past hier helemaal perfect bij vanwege de gebakken lever smaak. Of nog een De Leckere natuurlijk.
--. Wat ook kan is de dikke Vockingburger™ in twee dunnere hamburgers snijden. Uit de koelkast zijn ze prima over de lengte doormidden te snijden. Deze aan beide kanten mooi bruin gebakken, een plak belegen Goudse of Cheddar ertussen, en je hebt een Vocking dubbele cheeseburger.