Zelf kruiden drogen

Deze winter, die geen winter was. Nee, vorig jaar, toen moest je echt winterhard zijn om te overleven.
Inmiddels overleven veel kruiden de Nederlandse winter. Rozemarijn, salie, thijm en zelfs peterselie staat er in maart nog vrolijk bij.
Tijd om te snoeien, tijd om nieuwe scheuten de ruimte te geven en niet teveel hout te laten ontstaan anders krijg je van die hele lange rozemarijn planten. Knippen dus tot waar het groen is.
Ik knipte rozemarijn, salie en thijm. Maar hoe droog je ze?
Eerst zorgvuldig wassen. Ik deed dat ik een volle gootsteen met water en een paar eetlepels baking soda, ja want baking soda is heel goed om groeten mee te wassen.
Vervolgens deppen en afdrogen met een theedoek waarna een zorgvuldige handpluk volgt. Je moet er even de tijd voor nemen maar het is heerlijk rustgevend om zo een avond te besteden.
De mooie blaadjes en naalden leg je nu goed los van elkaar op bakpapier en je schuift ze in de over. Twee uur lang op 80 graden.
Daarna hoef je ze alleen nog maar fijn te malen, met de hand gaat dat prima, te mengen en in een potje te doen. Drie grote bergen verse kruiden leveren je een half pindakaaspotje gedroogde kruiden op. Maar wél je eigen kruiden, veel intenser en veel lekkerder.
Ik las ergens dat het ruim een jaar houdbaar is, in een donkere plek, gewoon in je keukenkastje dus.






Homepage