Amaro al Carciofo
September 2013, een eerste experiment. Februari 2014, de maand van de heerlijkheden, een serieuze batch van anderhalve liter.
Benodigdheden:
2 verse artisjokken (versheid kun je herkennen door te kijken waar de steel is doorgesneden, hoe bruiner hoe ouder)
2 eetlepels Duizendblad (vers geplukt mag ook, 2 bosjes dan)
0,7 liter Brandy
0,7 liter droge, mineraalrijke, frisse witte wijn (Verdejo, Pinot Grigio)
4 kruidnagels
Verwijder de buitenste 8 bladeren van 1 artisjok, deze gooi je weg. Pluk nu 40 bladeren en gebruik deze rauw voor de Amaro. Wat overblijft van deze artisjok samen met de andere die je niet nodig hebt kun je koken of wat anders mee doen.
Doe de rauwe bladeren samen met de kruidnagels en 2 flinke eetlepels Duizendblad in een grote hoge Tupperware, een grote augurkenpot of verdeel het gewoon in twee andere lege flessen. Giet hierbij de bij voorkeur biologische witte wijn en de brandy en laat alles 4 dagen trekken in een donkere ruimte.
Na die tijd kun je het geheel filteren en bottelen. Je moet nu alles wel vier maanden laten rusten maar dan heb je een heerlijk digestief voor na je maaltijd. Duizendblad bevordert onder andere de spijsvertering. Aankomende zomer wanneer het klaar is kun je het met was ijsklontjes ook als aperitief drinken.
Volgend experiment zal zijn met paardenbloem in plaats van duizendblad. Dat heeft ongeveer dezelfde werking alleen zal het waarschijnlijk meer bitters afgeven.
Laatste berichten
Recent gedeeld
Meest gelezen
-
Niet op de barbeque, niet op de grill, niet in de oven en ook niet gewoon bakken in de pan. Speklappen die moet je sudderen, zoals onze om...
-
Gember kun je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen. Vroeger moest je daarvoor naar een speciaalzaak of toko. Maar als je een stuk bij...
-
Omdat wasverwachter. Mmmm. 2 delen conditioner 3 delen natuurazijn 6 delen water Zit er 300ml in je flacon haarconditioner? Dan gebruik je 4...
-
Een van mijn beste aankopen van de afgelopen jaren is mijn IKEA GRILLA grillpan van 10 euro. Je kunt er perfect aubergines op grillen maa...
Stel hier je vraag
