Champignonsaus 101

Smaken van vroeger, nou ja, meer de plaatjes van vroeger. De smaken van vroeger waren bij mijn moeder vooral die van Croma en van de sausjes uit een pakje.
Maar zelf champignonsaus maken is echt te makkelijk voor woorden! Nu snap ik al helemaal niet waarom het uit een pakje moet komen. Ik maakte varkenshaas, dat aten we vroeger regelmatig op zondag en daar had ik al een hele tijd zin in dus kocht ik voor afgelopen zondag een mooie haas bij mijn favo slager in Elst. Die varkenshaas bak je dus niet in Croma, NIETS bak je EVER in Croma.
Nee, een varkenshaas, goed in de peper en zout, braad je in je 'gehaktballenpan' goed aan in de boter, een minuutje per kant. Daarna nog 8 minuten op laag vuur door laten braden, regelmatig keren. Vervolgens uit de pan halen, in aluminiumfolie wikkelen en 5 minuten laten rusten. In diezelfde tijd dat je het vlees braadt maak je je champignonsaus.

Champignonsaus one-O-one

Nodig:
- bakje champignons
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 ui
- 1 ei
- 4 dl bouillon
- 1 eetlepel witte wijn
- 1 scheut volle melk

Bereiding:
- Ui fijn snipperen en glazig laten worden in de hete boter
- Bloem met een garde er door roeren tot papje wordt
- Langzaam maar vastberaden de bouillon toevoegen en fluwelen saus ontstaat
- Aan de kook brengen
- De in grove plakjes gesneden champignons toevoegen
- 10 minuten laten doorpruttelen
- Apart het ei loskloppen in wijn en melk en op het laatst toevoegen
- Indien nodig op smaak brengen met peper en zout

Ja, je hebt nu lekker veel champignonsaus. Dat staat meteen leuk in zo'n ouderwetse juskom.
En nog een voordeel ten opzichte van de poedersaus uit een pakje is dat je deze zelfgemaakte champignonsaus kunt je recyclen!
De volgende dag een beetje aanlengen met wat water of nog wat lichte bouillon en je hebt een echt heerlijke champignonsoep! Elk ander restje groente kun je er met je staafmixer ook doorheen draaien.

Wijntip:
De Corbiéres van Chateau Camplong, €4,99 bij AH en tevens 'omfietswijn'. Die is prima bij varkensvlees en ook bij 'antipasti di terra'.

Tot slot:
Croutons maak je natuurlijk ook zelf. Zo'n pseudo-ambachtelijk stokbrood van de AH leent zich daar prima voor. Beter nog als 'ie 1 of 2 dagen oud is.

Olijfolie in wok of grote koekenpan samen met wat gemalen zwarte peper en een fijn gesneden hete rode pepertjes. Even goed door elkaar husselen en het brood in blokjes op medium vuur gedurende een half uur lekker rondom bruin laten roosteren. Maak gerust wat extra want deze zijn in een papieren zak in je keukenkastje nog weken houdbaar en altijd prima voor in de soep en anders wel weer als paneermeel te gebruiken.




Homepage