Goed, mijn oudste zoon is enkele weken gediagnostiseerd met ADHD. Wat nu?
Nou, niet zo veel nu. De symptomen die wij als ouders zelf al zagen zijn nu bevestigd door anderen die het de naam ADHD hebben gegeven. Maar is dat wel terecht? Ik lees steeds meer artikelen over dat ADHD een fabeltje is, een verzonnen ziekte en dat de farmaceutische industrie daar goed op in speelt. 'Vroeger had je ook drukke kinderen' hoor je toch ook steeds, vooral door de opa's en oma's zeggen. Ik denk dat dat voor een deel waar is en voor een deel niet. Kinderen zijn nu 'drukker' omdat ze heftiger reageren op prikkels van buitenaf en met name in voeding. Ook allergiën zijn toegenomen bijvoorbeeld en er is 50% (!) meer overgewicht bij kinderen dan 20 jaar geleden. Kinderen leven anders en eten anders dan 20 jaar geleden, dan 100 jaar geleden, dan 1000 jaar geleden en het lichaam moet zich steeds maar aanpassen.
Feit is dat de moderne mens zich totaal nog niet heeft kunnen aanpassen aan de ontwikkelingen die wij zelf hebben veroorzaakt. Ontwikkelingen die ook steeds sneller gaan. Wij drinken pas 5000 jaar melk van een koe en nog weet ons lichaam niet goed wat we daar mee moeten. Laat staan dus met al dat 'processed food' dat we in onze supermarkten vinden.
De ene mens regeert daar natuurlijk anders op dan de andere. Dat geldt voor mijn zoon, dat geldt ook voor mijzelf. Met onze zoon gaan we binnenkort aan de slag met het RED dieet van het RED Centrum dat afgelopen maand een dependance in het Radboud heeft geopend. Een uitgebreid getest dieet waar 65% van de kinderen goed op reageert. Eigenlijk waren wij nog voordat we een huisarts hadden geraadpleegd al aan het experimenteren met voeding. Sowieso vanuit de Italiaanse cultuur kijken wij als ouders goed naar voeding en luisteren we naar ons lichaam. En als je goed naar je lichaam luistert dan vallen dingen je op.
Neem bijvoorbeeld de zucht naar een koud glas melk als je uit een heet bad komt. Die behoefte komt ergens vandaan. Ergens zijn er stofjes die iets teweeg brengen in je systeem. Zelf merkte ik in de afgelopen jaren dat het westerse ontbijt van boterhammen en een glas melk of sap mij lang niet door de ochtend heen hielp. Integendeel zelfs. Tegen 11 uur kreeg ik een enorme dip en weer honger. Nou ja honger, je lichaam vraagt dus om je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Zodoende, en ook om een paar kilo af te vallen, ging ik aan de slag met een no-carb dieet. Een dieet dat op mij heeft gewerkt, ik raakte een paar kilo kwijt. Maar de eye-opener was dat ik met een bakje yoghurt en wat pitten, zaden en noten ik het makkelijk een hele ochtend kon volhouden. Rennen, vliegen, vergaderingen en zelfs hardlopen, waren geen enkel probleem. Blijkbaar assimileert mijn lichaam die stoffen op een ander manier, en zorgt het voor andere processen.
Ik ga niet in detail treden maar heb er wel veel over gelezen en it makes sense. Belangrijk is dat ik en dat zouden meer mensen moeten doen, luister naar hoe mijn lichaam op dingen reageert. Waar komt die chocoladebehoefte na rood vlees vandaan bijvoorbeeld? Dat is niet een mind fuck, nee dat zijn chemische processen in je lichaam, daar ben ik van overtuigd. De constant groter wordende vraag naar suiker die is er, die wordt getriggerd en die is levensgevaarlijk volgens steeds meer deskundigen. Een mooie quote uit dit artikel van The Telegraph is wel de volgende: "....Sugar upsets that mechanism. Whoever uses sugar wants more and more, even when they are no longer hungry. Give someone eggs and he'll stop eating at any given time. Give him cookies and he eats on even though his stomach is painful..."
Nu heb ik al een maand hoofdpijn, iets dat ik nooit eerder heb gehad. Ik heb echt nooit hoofdpijn, en nu ineens dus wel. Hoofdpijn die na het eten komt opzetten en vooral in de middag. Hoofdpijn die weer kort weggaat als ik een adrenaline boost krijg of wat suikers tot mij neem. Dit gepaard met enorme dorst heeft mij weer aan het denken en zoeken gezet. Ja want mijn lichaam geeft mij een signaal dat er iets niet klopt. Al zoekende blijken mijn klachten overeen te komen met kenmerken van hypoglycaemie. Iets met je bloedsuikerspiegel dus. Heel ingewikkelde materie, maar het gaat dus om al die processen als afbreken van vetten, omzetten van suikers, assimileren van koolhydaten, aanmaken van insuline en adrenaline die er in je lichaam gebeuren. Daar komt je lever bij kijken, je pancreas etcetera etcetera. Echt hogere chemie die boven mijn pet gaat. Al hebben mijn klachten mij in het afgelopen jaar wel eerst op een ander spoor gezet. Door het onderzoek bij mijn zoon ging ik denken dat ik misschien zelf ook wel ADHD had. Wat ADHD dan ook zou mogen zijn. Anyway, er zijn klachten en die dienen opgelost te worden.
Dus nu komt het wonderlijke, of ook weer niet, want je kunt met een ander voedingspatroon die bloedsuikerspiegel weer heel goed in balans kan brengen. Iets wat wel noodzakelijk is want je lichaam kan een en ander verleren met het risico op diabetes en andere kwalen. Je lichaam moet zelf leren om te gaan met suikers maken enzovoort maar dat wordt verstoort door ons moderne eet- en leefpatroon en het lichaam kan die functie dus op lange duur uitschakelen. Je kunt door het laten staan van bepaalde dingen die je bloedsuikerspiegel uit balans brengen, een hoop goed maken.
Veel elementen van dit dieet om de hypoglychemie weer op orde te brengen komen overeen met de voedingsmiddelen die worden aangeraden om kinderen met ADHD weer rustig te krijgen. Elimineren van onder andere foute koolhydraten (die te snel bloedsuikerspiegel laten stijgen), sowieso alle suikers, processed food en rood vlees en focussen op noten, volkoren, haver, verse vis en zo nog een lijst. Ik zie een link! Ik zie zelfs een hele duidelijke link.
Zeker als je kijkt dat de klachten van ADHD en hypoglycaemie ook op een aantal belangrijke punten elkaar overlappen. Klachten als onder andere concentratieproblemen, humeur schommelingen, prikbaarheid, vermoeidheid en dorst.
Zoals mijn zoon al een aantal maanden rustiger, liever, socialer en meer voor rede vatbaar is door het elimineren van tomaten en rood vlees (snoep en koek deden wij sowieso al weinig aan), zo haal ik meer energie en kan ik me beter concentreren met dat yoghurtje met zo'n pitten- en notenmix. Maar bij junior kregen die klachten, die nu dus afnemen met ons aangepast dieet, het stempel ADHD, en bij mijzelf worden die vergelijkbare klachten van mijn autodiagnose hypoglycaemie misschien wel weggenomen door datzelfde nieuwe eetpatroon.
Goed, ik ben geen dokter en dit is misschien logica van de koude grond. Maar dit is wel logica voor mij en mijn lichaam waar mijn lichaam beter op werkt. Ik denk dat dat altijd de eerste stap zou moeten zijn in plaats van meteen naar de medicijnen te rennen. Voor mijn kind geen Ritalin. Nee, we gaan eerst bekijken hoe zijn lichaam functioneert. Ik vind het fascinerend om te merken hoe ons lichaam werkt en hoe voeding daar zo'n belangrijke rol in speelt.
Ik blijf me er mee bezig houden. Kijk argwanend naar de schijf van vijf, naar de voedsellobby, de industrie en supermarkten. Ik moest in de jaren '80 verstandig snoepen dus een appel eten. Mijn kinderen mogen dat niet van de tandarts nu omdat het enorm het glazuur aantast. Welke appellobby uit de Betuwe zat daarachter? Wie is er nog te vertrouwen? Kijk naar het straatbeeld, we stoppen ons de hele dag vol met eten. De industrie heeft ons totaal in de greep. De Monsanto schandalen stapelen zich op en wat is biologisch nu precies als er gif in zit? En wat is dus ADHD? En hypoglycaemie of niet, er blijft alleen nog maar je eigen lichaam over om te vertrouwen. Dus daar luister ik dan maar goed naar.
Update 11-1-2014
Vertaalde samenvatting van deze lezing volgt
Laatste berichten
Recent gedeeld
Meest gelezen
-
Niet op de barbeque, niet op de grill, niet in de oven en ook niet gewoon bakken in de pan. Speklappen die moet je sudderen, zoals onze om...
-
Gember kun je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen. Vroeger moest je daarvoor naar een speciaalzaak of toko. Maar als je een stuk bij...
-
Omdat wasverwachter. Mmmm. 2 delen conditioner 3 delen natuurazijn 6 delen water Zit er 300ml in je flacon haarconditioner? Dan gebruik je 4...
-
Een van mijn beste aankopen van de afgelopen jaren is mijn IKEA GRILLA grillpan van 10 euro. Je kunt er perfect aubergines op grillen maa...
Stel hier je vraag
