Spinazie quiche

Last minute, semi-leftover receptje. Van die kook-escapades, dat je eigenlijk geen idee had, maar dat je meteen je eigen standaard zet van hoe quiches zouden moeten zijn. Van die avonden...





- Grote zak gewassen spinazie
- half doosje bladerdeeg (5 velletjes)
- half doosje eieren (3 eieren)
- half bakje ricotta
- helft van 2-pack biologische spekreepjes van AH. Spekjes zijn lekkerder in deze quiche omdat ham een veel te zoete smaak zou geven.
- half bakje (kastanje-) champignons
- half zakje kant-en-klare aardappelschijfjes van AH, of gekookte aardappels van gisteren
- wat geraspte kaas, Parmigiano of Hollandse, zolang het maar geen surrogaatkaas is
- 2 teentjes knoflook
- peper, zout, nootmuskaat

Bereiding in deze volgorde:

- Spekjes bakken. Niet teveel doorbakken maar wel dat ze een wat meer uitgesproken roze kleur krijgen. Vet afgieten en de spekjes laten afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
- Champignons bakken. In klein beetje gewone olijfolie. Wanneer ze vocht beginnen af te geven en te glimmen zijn ze klaar en 'al dente'. Laten afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
- Ovenschaal invetten met roomboter. Ik had nog een geroosterde boterham van het ontbijt, die tot 'paneer' gemaakt en de overschaal daarmee bestrooid.
- 1 eigeel apart houden. Daarmee smeer je de bladerdeegvelletjes in waar ze elkaar overlappen zodat ze goed vastkleven. Bekleed de ovenschaal met het bladerdeeg. Rest van het eigeel kan gewoon bij het mengsel.
- 3 eieren, ricotta, peper, zout, aardappelschijfjes, champignons en spekjes mengen in een mengkom.
- Spinazie roerbakken in een hapjespan of wok. Klein beetje olijfolie en 2 teentjes knoflook erbij. Knoflook mag niet aanbakken maar zal niet gebeuren omdat de spinazie veel water afscheidt.
- Spinazie na 3 minuten laten uitlekken en afkoelen. Daarna overige vocht doe een zeef drukken of met de hand de spinazie goed uitknijpen. - Gooi de spinazie ook bij het mengsel en doe het geheel in de met bladerdeel bekleedde ovenschaal.
- 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190-200 graden totdat de bovenkant goudbruin wordt en het iets is gerezen.
- 10 minuten in dichte oven laten rusten en daarna pas aansnijden en serveren.
- Eet smakelijk

De wijn die er prima bij smaakte was ook een leftover en wel een half flesje bio Sangiovese Terra Viva van Albert Heijn.



Homepage