Chutney van groene tomaten

- Een dikke kilo groene en licht rood gekleurde tomaten
- 200 gram rietsuiker
- 200 ml (0,2 liter) witte wijn azijn of appelazijn
- 100 gram rozijnen
- 2 uien
- 2 verse hete rode pepertjes
- stukje geraspte verse gember
- halve theelepel geraspte schil van bio citroen of sinaasappel
- 2 teentjes knoflook
- snufje kaneel
- 1 theelepel zout
- 1 kruidnagel

Alles fijn gesneden dan wel geraspt bij elkaar doen in een grote pan en een uurtje laten intrekken.
Daarna aan de kook brengen en het vuur lager zetten totdat het lekker blijft pruttelen.
Na een uur of twee, als de juiste, jam-achtige, substantie is bereikt van het vuur halen, de kruidnagel verwijderen en direct in de gesteriliseerde potjes gieten. De potjes afsluiten en je eigen methode gebruiken voor het inmaken; op hun kop zetten of 30 minuten onderdompelen in kokend water, zolang je maar de 'klik' van het deksel hoort.
Je hebt nu een heerlijke chutney voor bij de varkensrollade, een beenhammetje, voor bij wild of gekookte kip of gewoon voor bij de kaas.

Zo direct warm uit de pan is de chutney al erg lekker al proef ik iets teveel suiker en azijn, genoeg gember, maar te weinig hete rode peper. De smaken zullen de komende maanden hopelijk meer in balans komen. De chutney is een jaar houdbaar, eenmaal geopend een maandje in de koelkast.
Homepage